Recept od sestry Kristíny: Medový ovocný chlebíček
Suroviny:
250 g medu, 350 g hladkej múky, 120 g práškového cukru, 5 vajec, 100 g masla, 5g sódy bicarbóny, 1 lyžička mletej škorice, 1 lyžička mletých klinčekov a anízu. Všetky možné dobroty – tentokrát som dala zo sušeného ovocia hrozienka, brusnice, ďatle, slivky, marhule, figy, k tomu som pridala mandle, slnečnicové semienka a kvalitnú horkú čokoládu – zo všetkého za hrsť a na drobno nakrájané. Bolo toho za plný tanier (viď. obr. 1).
Postup:
1/ Najskôr si pripravíme dobroty, ktoré chceme do koláča dať. Hrozienka a brusnice ponoríme do teplej vody, aby napučali. Sušené ďatle, slivky, marhule a figy umyjeme v teplej vode a pokrájame na malé kocky. Mandle a horkú čokoládu tiež nasekáme nadrobno.
2/ Dve formy srnčích chrbtov vymažeme maslom a vysypeme polohrubou múkou (viď. obr.2). V rúre si pripravíme mriežku v spodnej tretine. Zapneme rúru na 200 stupňov a necháme ju rozohriať, kým nevypracujeme cesto.
3/ Med a maslo rozohrejeme, aby sa ľahko miešalo. Pridáme cukor a vajcia a vyšľaháme do peny. Potom pridáme múku s kypridlom a koreninami. Vymiešame do hladkej hmoty. Do nej potom zamiešame všetky pripravené dobroty.
4/ Celú masu rozdelíme rovnomerne do pripravených foriem(viď. obr. 3). Formy by mali byť naplnené tak, aby od vrchu bol voľný aspoň 1-2-centimetrový okraj pretože chlebíčky v rúre porastú.
5/ Naplnené formy vložíme do vyhriatej rúry, teplotu znížime na 180 stupňov a pečieme približne 45 minút. Ak chceme vyskúšať, či je chlebíček upečený zvnútra, pichneme do stredu suché špáradlo – ak ho vytiahneme suché, chlebíček je dobre prepečený (viď. obr. 4).
6/ Upečené chlebíčky ešte za tepla vyklopíme z formy.
7/ Po vychladnutí môžeme chlebíčky ešte poliať čokoládovou polevou (viď. obr. 5). Tú si pripravíme tak, že 100 g horkej čokolády s pridaním 5 g cery rozpustíme v malom kastróliku nad parou.
8/ Medové ovocné chlebíčky so stuhnutou čokoládovou polevou krájame podľa potreby na tenké, asi pol-centimetrové plátky(viď. obr. 6). Sú výborné samostatne, ku káve či čajíku alebo ich môžete naaranžovať k inému suchému pečivu.
Tento chlebíček sa podobá na biskupský chlebíček, ale je hutnejší, má oveľa dlhšiu trvanlivosť a perníkovú príchuť.
Tak nech sa Vám podarí!
s. Kristína